Вільнозапорізька сільська рада

Миколаївська область, Баштанський район

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ №13 щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь в господарствах Миколаївської області від 30.09.2021 року

Дата: 04.10.2021 13:36
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ №13

щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь в господарствах Миколаївської області від 30.09.2021 року

 

Проведеним фітосанітарним моніторингом встановлено, що на території області спостерігається заселення посівівозимого ріпаку слимаками (слимак польовий). 

Довідково:

Слимак польовий має забарвлення від бiлуватого до коричневого. Тiло в нього завдовжки вiд 4 до 6 сантиметрiв. У слимакiв є тiльки одна щелепа, а зуби на язику. Їх налічується кiлька тисяч, i працюють вони як тертка. 

Восени, до настання заморозків, відкладають яйця купками по 15-30 штук біля коренів рослин, під грудочками землі, переважно на посівах озимих. Кожна особина відкладає 200-400 яєць за 8-10 кладок. Дорослі слимаки пізно восени гинуть, зимують яйця. Навесні відроджуються молоді слимаки. Спочатку вони дуже дрібні, у липні досягають довжини 20-60 мм; через два місяці після виходу з яєць стають статевозрілими.

Підвищена вологість повітря й ґрунту сприяє їх розвитку і масовому розмноженню.

Слимаки вдень ховаються в щілинах ґрунту, а вночі виповзають зі сховищ і живляться рослинами. Вигризають отвори в листках, пошкоджують також плоди огірків і томатів та інших овочевих культур.

За великої чисельності можуть завдавати сильної шкоди посівам ріпаку та озимих зернових, знищуючи зерна, що проростають, і сходи.

Заходи боротьби мають бути направлені в першу чергу на створення несприятливих умов для розвитку молюсків:

  • регулярне скошування рослинності в сирих місцях з обов’язковим видаленням скошених рослин, щоб вони не були сховищем для слимаків;
  • ретельна обробка орного шару, створення дрібногрудкуватої грунтової структури;
  • механічний метод, який полягає у ручному зборі молюсків, створення захисних смуг і канавок. Доцільним є застосування пасток - укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур’янів і бадилля), які потрібно розмістити  рівномірно на відстані 3-5 м один від одного. В подальшому їх періодично переглядають і збирають слимаків;
  • хімічний метод – застосування дозволених до використання спеціальних препаратів.

Для недопущення пошкодження рослин рекомендовано встановити постійний моніторинг за посівами та в разі необхідності провести захисні заходи.

При проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами                         ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь