Яку воду краще пити?
Значення води для організму людини та якою водою тамувати спрагу
Організм втрачає за добу в середньому 1,5 л води з сечею, 400-600 мл – із потом, 350–400 мл – повітрям, що видихається і 100-150 мл – із випорожненнями. Залежно від інтенсивності роботи, зовнішніх умов і вмісту солі в їжі людина в середньому вживає від 2 до 4 л води за добу. При оптимальних мікрокліматичних умовах навколишнього середовища і легкому фізичному навантаженні для відновлення втрат води (відбуваються через шкіру, легені та нирки) і забезпечення нормального перебігу фізіологічних функцій людині зазвичай потрібно 2,2-2,8 л води на добу. Людина випиває приблизно 1,5 л води, з харчовими продуктами отримує - 600-900 мл., а результаті окисних процесів в організмі утворюється 300–400 мл води. При високій температурі повітря і важкій фізичній роботі потреби людини у воді через посилене потовиділення збільшуються до 6-8 л. При втраті води організмом у кількості менше за 2 % від маси тіла (1–1,5 л) виникає спрага, при втраті 6-10 % – запаморочення, галюцинації, порушується ковтання; втрата ж 10-20 % небезпечна для життя і може призвести до смерті. В середньому, людина без їжі може прожити кілька тижнів, але організм перестане функціонувати вже через 2 – 4 доби без води.
Фізіологічне значення води для людини полягає в тому, що вона входить до складу всіх біологічних тканин. Вода становить 60-70% маси тіла, служить складовою частиною крові, секретів і екскретів. Вода міститься не тільки в рідких середовищах, а й в щільних тканинах: кількість води в зубній емалі складає 0,2%, в кістках - 22%, в жировій тканині - 30%, в печінці - 70%, в скелетних м'язах - 76% , в сірій речовині головного мозку - 86%. Всі біохімічні реакції і фізіологічні процеси здійснюються за участю води. Вона є універсальним розчинником, бере участь в сольовому обміні, в підтримці осмотичного тиску, кислотно-лужної рівноваги, в терморегуляції. Вода здійснює транспорт багатьох солей, мікроелементів, вітамінів та поживних речовин.
Отже, сумнівів у тому, що вода життєво необхідна кожній людині, не виникає ні у кого. Але питання про те, яку ж воду пити - кип'ячену, сиру, а може, мінеральну - стає предметом численних суперечок.
Чи є різниця, якою водою тамувати спрагу?
Якщо у людини сильна спрага, то для неї буде щастям будь-яка вода, яка опиниться під рукою. Разове пиття з-під крана або з чайника навряд чи зашкодить здоров'ю, але для щоденного застосування все-таки слід вибирати більш корисну воду. Наприклад, очищену столову, яка відповідає біологічним потребам людини завдяки нейтральному хімічному складу.
Чому кип'ячена вода - не найкращий варіант? Довгий час вважалося, що кип'ятіння - відмінний спосіб убити всі мікроби і тим самим очистити воду.
Дійсно, під час нагрівання до максимальних температур патогенні організми не виживають, але солі важких металів нікуди не діваються.
Крім того, при кип'ятінні хлорованої води в ній утворюються токсичні сполуки хлору, які шкодять здоров'ю не менше мікробів. А після охолодження кип'ячена вода є сприятливим середовищем для розмноження бактерій.
Також не слід забувати, що кип'ятіння вбиває корисні речовини - вітаміни, мінерали та кисень. Не випадково навіть чай варто заварювати водою не більше 90 градусів, щоб зберегти її насиченість киснем.
Яка буває вода відповідно до хімічного складу
На сьогодні відомі такі різновиди води:
• Кип'ячена - може містити осад у вигляді накипу, а також токсичні сполуки хлору, не містить корисних речовин, а тому не рекомендується до вживання на регулярній основі.
• Мінеральна - має насичений вітамінно-мінеральний склад завдяки чому корисна в лікувальних цілях, але може принести шкоду при щоденному вживанні.
• Дистильована - повністю очищена від домішок вода, яка може бути небезпечна для організму людини.
• Столова - має нейтральний хімічний склад, наближений до чистої природної воді, завдяки чому найкраще підходить людині.
Оптимальним варіантом на кожен день вважається очищена столова вода, яка підходить для вживання в сирому вигляді, а також для готування і приготування гарячих напоїв.
Яка вода краща сира чи кип'ячена?
Слід зазначити, що не вся сира вода краще кип'яченої. Наприклад, в літній час слід кип'ятити або відстоювати навіть воду зі свердловин і колодязів, щоб запобігти зараженню шкідливими мікроорганізмами. А сиру, і навіть кип'ячену, воду з-під крана не слід пити зовсім, особливо, якщо немає точних даних про її хімічний склад.
При цьому якісна столова вода для щоденного пиття підходить набагато краще, ніж кип'ячена. Для цього є кілька причин:
- Нейтральний склад, який дозволяє пити воду без обмежень, на відміну від мінеральної;
- Відсутність шкідливих речовин, що робить воду безпечною для здоров'я;
- Нейтральний смак, найбільш підходить для втамування спраги.
Крім того, столова фільтрована вода володіє м'якістю, через яку напої та страви на її основі здаються смачнішими.
Якщо у сім’ї немає фінансової можливості купувати воду, то спеціалісти рекомендують водопровідну воду відстояти протягом трьох діб, а потім відстояну прокип’ятити. Кип’ятити ж невідстояну воду категорично не можна. Якщо ж ви будете кип’ятити воду з-під крана, з якої ще не вийшов хлор, у ній утворюватимуться різноманітні канцерогенні сполуки, шкідливі для людини. А це ще гірше, ніж просто хлорована вода. Існує ще один метод – переморожування.Спеціалісти переконують, що швидкість замерзання чистої води і води, що містить домішки, різна. Експериментальним шляхом встановлено: повільно застигаючи, лід інтенсивно захоплює домішки на початку і в кінці замерзання.Тому, необхідно відкинути перші крижинки, які утворилися на початку утворення льоду, а після замерзання основної частини води, злити залишки рідини.Там будуть міститися домішки.
Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.