Вільнозапорізька сільська рада

Миколаївська область, Баштанський район

Баштанський районний відділ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує

Дата: 02.02.2024 15:38
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

 

Баштанський районний відділ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоровя  України» наголошує про небезпеку розповсюдження однієї з небагатьох  найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу.

В січні 2024 року на території Баштанського району зареєстровані лабораторно підтверджені випадки пташиного грипу серед домашньої птиці в деяких домогосподарствах міста Новий Буг та  серед дикої птиці (лебедів) в Регіональному ландшафтному парку «Приінгульський» села Софіївка. В зразках патологічного матеріалу виявлено  РНК вірусу пташиного грипу типу А субтипу Н5.  

Тому зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в районі щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів та проведення роз’яснювальної роботи серед населення Баштанського району інформуємо:

Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей, качок та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Також вірус пташиного грипу може вражати свиней, коней та тхорів.

Джерело грипу птиці — хвора та перехворіла птиця.

Зараження — повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.

Інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці.

Факторами ризику є також забій, обробка тушок та приготування інфікованої домашньої птиці до споживання.

В групі ризику люди, які безпосередньо працюють на птахофермах і ринках живої птиці.

Фактори передачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я.

Інкубаційний період — у середньому 2 - 4 дні.

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною або викликати  захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів.

При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей внаслідок передачі вірусу.

Якщо пташиний вірус та вірус звичайного людського грипу одночасно попадає в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу.

Симптоми пташиного грипу в людей

Від того, яким специфічним підтипом вірусу була викликана інфекція, залежать симптоми пташиного грипу: від типових для звичайної вірусної інфекції (температура, кашель, біль у горлі і м'язах, різь і запалення очей), до тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і смерті.

Зазвичай хвороба у людей протікає в легкій формі (незначне підвищення температури та кашель) або безсимптомно.

Коли проявляються симптоми в людини після контакту із зараженою птицею

Як правило, через 2–4 дні, але іноді й до 7 днів.

Тривалість профілактичного лікування в разі необхідності

Профілактичне лікування триває 7 днів і призначається лікарем.

Що робити тим, хто впритул контактував з іншими птахами (не в зараженому курнику) у поселеннях у радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника

Люди, що контактують із птахами в радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника, повинні уважно стежити за підвищенням температури протягом тижня після контакту з птахами. Якщо підвищується температура, слід звернутися до лікаря. 

Рекомендується уникати контакту з птахами в радіусі до 3-х кілометрів від курника, у якому був виявлений пташиний грип.

Що робити тому, хто контактував із птахами в зараженому курнику і відчув себе погано

Якщо температура піднялася вище 38°C, слід звернутися до лікарні та повідомити про контакти із зараженими птахами.

Що робити родичам або сусідам людини, яка працює з птахами, якщо вони відчули себе погано

Пташиний грип не передається від людини до людини. Слід упевнитися в тому, що не було контакту з птахами в зараженому районі.  Якщо людина контактувала з птахами в зараженому районі, слід звернутися до лікаря й повідомити про такі контакти. 

 

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці:

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці, утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  2. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. Для цього слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  3. Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити.
  4. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  5. Під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  6. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  7. Про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
  8. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
  • після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
  • у разі виявлення мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.  
  1. Зробити щеплення від звичайного грипу. 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь