Вільнозапорізька сільська рада

Миколаївська область, Баштанський район

Робоча зустріч з інспектором з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області.

Дата: 01.04.2024 10:02
Кількість переглядів: 29

 

Фото без опису

Фото без опису

28.03.2024 року. сільський голова Вільнозапорізької сільської ради Олександр ЛАТІЙ провів робочу зустріч з інспектором з охорони навколишнього середовища Миколаївської області Олександром КРАВЦУНОМ.

В ході зустрічі учасники обговорили окремі аспекти постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 "Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації" якою встановлено, що Держекоінспекція є відповідальною, зокрема, за визначення шкоди та збитків завданих:

- земельним ресурсам;

- водним ресурсам;

- атмосферному повітрю;

- природно-заповідному фонду.

«ЕкоЗагроза» -  це офіційний ресурс Міндовкілля, створений для фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії Російської Федерації, має офіційну адресу в Інтернеті - https://ecozagroza.gov.ua та  мобільний додаток «ЕкоЗагроза».

Завдяки цьому ресурсу кожен може дізнатись достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані, що особливо актуально в умовах бойових дій на території України та інформаційної війни.

У застосунку на інтерактивній мапі України можна подивитися:

- дані моніторингових систем щодо якості повітря та рівня радіаційного забруднення по всій Україні;

- актуальні факти екологічних загроз, спричинених російськими окупантами.

 

Українці можуть повідомляти про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали. Наприклад, про пожежі; розлив нафтопродуктів чи отруйних речовин у ґрунт або водойму; викид отруйних речовин (хлор, аміак, сірководень, синильна кислота, азотна кислота) у повітря, пошкодження будівель та споруд, забруднення ґрунтів, засмічення земель унаслідок збройної агресії та бойових дій тощо.

Заявник - будь-яка фізична особа, яка після проходження електронної ідентифікації та автентифікації  має право:

- безоплатно та цілодобово користуватися ЕкоЗагрозою;

- подавати електронні звернення із прив’язкою до географічних координат, фотофіксацією місць заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії Російської Федерації;

- проводити моніторинг стану розгляду електронного звернення, перегляд повідомлення про статус/результати розгляду електронного звернення відповідальною особою та результати огляду (обстеження);

- звертатися до відповідальної особи ЕкоЗагрози та власника (держателя) з пропозиціями та зауваженнями щодо функціонування ЕкоЗагрози.

Авторизація заявників здійснюється автоматично засобами ЕкоЗагрози (у разі потреби зазначається прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), місце проживання, адреса електронної пошти) та надається статус заявника. Система інтегрована з порталом «Дія».

 

Електронне звернення - це звернення, надіслане в електронній формі заявником засобами ЕкоЗагрози, щодо зафіксованого факту заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії Російської Федерації.

Якщо громадянин став свідком екологічних злочинів:

 

  1. На порталі або в мобільному додатку «ЕкоЗагроза» потрібно перейти до розділу «Повідомити».

2. Додати інформацію про екологічний злочин (прикріпити фото та відео).

Фото без опису

3. У вспливаючому віконці обрати категорію впливу на довкілля.

4. Описати, що саме сталося.

5. Відправити дані.

Фото без опису

Після проходження модерації інформація з'явиться на мапі «ЕкоЗагрози».

 

Фото без опису

Спеціаліст, який опрацьовує надіслані повідомлення, надає екозлочину кваліфікацію і розділяє між органами виконавчої влади для оперативного усунення наслідків. Інформація про злочини буде використовуватися як докази для притягнення рф до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

 

Після обробки інформації в системі формуються відповідні розділи дашбордів для інформування населення про стан довкілля, офіційні застереження та вказівки від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та показники ліквідації наслідків загроз в режимі реального часу.

Система також передбачає визначення відповідального органу виконавчої влади за усунення наслідків екологічних загроз та відслідковування даного процесу у режимі реального часу (додавання фото відновленої території або ліквідованої загрози).

 

У разі виникнення питань щодо функціонування сервісу «ЕкоЗагроза» звертайтеся до Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області):

- (0512) 53-58-42;

- 099 089 11 29;

- е-mail: sw@dei.gov.ua.

 

Інспекція закликає громадян повідомляти про порушення природоохоронного законодавства!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь