КОНТРОЛЬ за організацією харчування в закладах освіти
Контроль за організацією харчування в закладах освіти
Питання безпечного та якісного харчування в організованих дитячих колективах, формування навичок здорового харчування в дітей, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на харчоблоках закладів освіти перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
З 29 квітня по 01 травня 2025 року спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління та управляння безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області взяли участь у комісійних обстеженнях закладів загальної середньої освіти в одній із громад Баштанського району щодо перевірки організації харчування дітей, забезпечення питним водопостачанням, оснащенням харчоблоків технологічним та холодильним обладнанням, створенням умов для дотримання технологічного процесу під час приготування страв та зберігання харчових продуктів, розробки та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Основні порушення, що виявлені під час комісійних обстежень:
- заклади не забезпечені проточною водою, яка відповідає ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
- виробничі приміщення харчоблоків не оснащені належною природною та/або механічною вентиляцією;
- в частині закладів відсутні перспективні чотиритижневі меню на весняний період погоджені з територіальним органом Держпродспоживслужби;
- документація з організації харчування ведеться не у відповідності з вимогами чинного законодавства;
- постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках розроблені, але не запроваджені.
За результатами комісійних обстежень представниками комісії проведені круглі столи за участю директорів, медичних працівників, відповідальних осіб за організацію харчування та обговорені питання: щодо контролю за фактичним харчуванням у закладах освіти; дотримання графіків постачання, переліку харчових продуктів та обсягів завозу продуктів з урахуванням термінів придатності та умов зберігання; впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках; порядку заповнення документів з організації харчування дітей тощо.
Крім того, у ході обговорення присутні мали змогу поставити актуальні запитання та отримати консультативно-методичну допомогу та рекомендації щодо вирішення проблемних питань.
За результатами обстежень керівникам освітніх закладів будуть надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень з зазначенням терміну виконання. Результати комісійних обстежень узагальнені та надані до відділу освіти.